Τι σημαίνει «επιχειρηματική ευκαιρία» για τον καθένα από εμάς ?

 Χωρίς αμφιβολία, «η κρίσεις γεννούν ευκαιρίες», αρκεί οι άνθρωποι που θα θελήσουν να εργαστούν μεθοδικά, συστηματικά, έξυπνα αλλά και να δώσουν την δέουσα προσοχή στην ποιότητα που χαρακτηρίζει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες, θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτούς τους ανθρώπους, που κατηγορούν μόνιμα «τους άλλους» ή «το σύστημα» και κάθονται με σταυρωμένα χέρια.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφασίσουν τι να διαλέξουν ως «επιχειρηματική ευκαιρία», ίσως ένα franchise…, ίσως μία ανεξάρτητη συνεργασία με κάποια πολυεθνική εταιρεία ;

Τι είναι όμως πραγματικά μια «ευκαιρία» ;

Τι σημαίνει ότι βρήκα μια «Επιχειρηματική ευκαιρία» ;

Αναμφισβήτητα, οι «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται στον καθένα μας, δεν σημαίνει ότι έχουν την ίδια αξία και σημασία για όλους.

Θα σας φέρω ένα παράδειγμα για να το καταλάβετε :

… εάν ψάχνω για τον εαυτό μου ένα ζευγάρι παπούτσια και βγω στα εμπορικά καταστήματα και δω σε κάποια βιτρίνα μία έκπτωση σε ένα πουκάμισο, ναι … είναι μία ευκαιρία για αυτούς που θέλουν την συγκεκριμένη στιγμή να αγοράσουν ένα πουκάμισο. Αλλά αυτό δεν είναι ευκαιρία για εμένα.

Άρα, μια «ευκαιρία» χαρακτηρίζεται από το ΤΙ θέλω να έχω στην κατοχή μου μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή στη ζωή μου.

Έτσι και η «επιχειρηματική ευκαιρία» για την οποία είμαι χαρούμενος που αντιπροσωπεύω, δεν απευθύνεται σε όλους. Αυτό δε σημαίνει όμως, ότι δεν αναζήτησα κι εγώ κάποιες χαρακτηριστικές ιδιότητες που βοήθησαν την απόφασή μου.

Σίγουρα δεν απευθύνεται στους ανθρώπους που :

  • θέλουν να πατήσουν ένα κουμπί και να μπουν όλα στον αυτόματο πιλότο
  • θέλουν να γίνουν πλούσιοι σε μία ημέρα.

Απευθύνεται όμως στους ανθρώπους που :

  • πιστεύουν ότι αξίζουν παραπάνω από αυτά που τους αμείβει τώρα η ζωή
  • θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους με πολύ μικρό ρίσκο
  • θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να αποκτήσουν σωστές βάσεις διαχείρισης της επαγγελματικής τους πορείας

Το «πως» διαλέγεται σωστά μία «επιχειρηματική ευκαιρία» (ασχέτως τι τύπος επιχείρησης είναι), είναι καλό να εξετάσετε προσεκτικά τις παρακάτω 6 + 1 ιδιότητες :

1.Πρέπει να φροντίσετε να έχετε όλα τα εφόδια εκπαίδευσης των προϊόντων ή της υπηρεσίας που αντιπροσωπεύετε. Αν λαμβάνετε μικρή ή καθόλου πρόσβαση στην τεχνογνωσία, να είστε επιφυλακτικοί για την συγκεκριμένη επιχειρηματική ευκαιρία. Εάν βλέπετε ότι υπάρχει οργάνωση και πρόσβαση σε γνώσεις και ίσως με ένα εγχειρίδιο λειτουργίας, αναζητήστε με εμπιστοσύνη αυτήν την επιχειρηματική ευκαιρία.

2.Αξιολογείστε το προϊόν ή την υπηρεσία που θα αντιπροσωπεύεις. Είναι εύκολα ανακοινώσιμο στο κοινό; Έχει ανάγκη αυτό το είδος η αγορά… και ποια είναι η δυναμική του σε σχέση με τον ανταγωνισμό; Μπορεί να πωληθεί σε σωστή τιμή σχετικά με τον ανταγωνισμό;

3.Ελέγξτε πως τα καταφέρνουν οι ενεργοί άνθρωποι σε αυτή την δραστηριότητα. Είναι ευχαριστημένοι και ευτυχισμένοι; Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν; Τα προβλήματα εμφανίζονται σε όλο το εύρος της προώθησης των προϊόντων ή της υπηρεσίας;

4.Ρωτήστε για την ιστορία της εταιρείας. Είναι λίγα χρόνια στο χώρο με μικρή εμπειρία ή είναι μια παλιά επιχείρηση με ικανοποιημένους και ευχαριστημένους πελάτες;

5.Βρείτε την φυσική έδρα της εταιρείας. Εάν μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το προσωπικό. Δοκιμάστε τα προϊόντα / υπηρεσία.

6.Ελέγξτε πόση εμπειρία και ικανότητες χρειάζονται, για την καλή λειτουργία της επιχείρησης. Ποιο είναι το εύρος της κατάρτισης; Υπάρχει ένα κατάλληλο πρόγραμμα εκπαίδευσης; Οι δικές σας ικανότητες ταιριάζουν στις απαιτήσεις της «επιχειρηματικής ευκαιρίας» ;

(+1) παράγοντας…

Πρέπει να κάνετε μια ειλικρινή αξιολόγηση των δυνατοτήτων σας.

Σκεφτείτε την εικόνα, …να εργάζεστε πίσω από ένα γραφείο εδώ και πολλά χρόνια, θα νιώθατε άνετα να μιλάτε σε επιχειρηματίες και να τους πωλήσετε μία άυλη υπηρεσία; Επίσης σκεφτείτε το ανάποδο…, εάν είστε πωλητής “door to door” εδώ και χρόνια, θα νιώθατε άνετοι να πουλάτε παγωτά πίσω από ένα πάγκο;

Με άλλα λόγια, «βρείτε αυτό που σας δίνει χαρά»!

Αν βρείτε μια «ευκαιρία» που έχει όλες αυτές τις 6+1 ιδιότητες, είστε σε πολύ καλό δρόμο. Αναζητείστε να μιλήσετε με κάποιον που εργάζεται σε μια παρόμοια εταιρεία, πριν πάρετε κάποια απόφαση.

Έχετε συμβουλές για την εύρεση καλών επιχειρηματικών ευκαιριών; Ενημερώστε μας για το τι λειτούργησε για εσάς στην παρακάτω ενότητα σχολίων.